Diala

Gå tillbaka

Vi anser att namnet Diala är ett typiskt val av namn för ett djur.

Namnet kan sammankopplas med egenskapen nordisk.


Lämpligt kön för djurnamnet Diala

0
20
40
60
80
100

0
20
40
60
80
100

Namn för haneDjurhalsband


Djurhalsband för Diala


Är namnet till en hund?

Hunden är det mest populära husdjuret i världen och hundar har under tusentals år spelat en viktig roll i människornas liv. En hund är känd som människans bästa vän då djuret kan vara till stor hjälp som brukshund eller till sällskap i vardagslivet.

Hundar

Olika hundraser

Det finns en mängd olika raser och typer av hundar. Hundar varierar i storlek från mycket små till stora. Vissa raser av hundar anses vara bättre som sällskapshund, medan andra lämpar sig mer som brukshundar. Brukshunden kan exempelvis arbeta som ledarhund för synskadade, som polishund, inom jakt eller räddningsarbete. När de inte tjänstgör så fungerar brukshunden oftast som ett vanligt sällskapsdjur i familjen.

Det finns ungefär 300 olika hundraser i Sverige och omkring 600 i hela världen.

De populäraste hundraserna är bland annat:

 • Schäfer
 • labrador Retriever
 • Golden Retriever
 • Border Collie
 • Jack Russel terrier
 • Tax
 • Cocker Spaniel
 • Chihuahua
 • Olika blandraser

Intelligens

Hundar är intelligenta, ofta lekfulla, men även villiga att lära sig och träna. De är däggdjur, med en levnadstid om cirka 10-13 år. Raserna har alla olika egenskaper och färdigheter, men de flesta hundar har en stark käke och stora tänder. De kan springa fort och hoppa högt eftersom de har starka muskler.

Lukt - Syn - Hörsel

Hundar har väl utvecklade sinnen. De har en utmärkt luktförmåga, ungefär 100 000 gånger bättre än en människa, vilket gör hundar bra för spårning och till för att lukta efter olagliga föremål som droger eller bomber. De har också ett utmärkt synfält där de kan se i cirka 250 grader. Mörkerseendet är sex gånger bättre än människans. Hundar har också en mycket känslig hörsel med ett stort frekvensområde. Detta gör att hundar kan höra ljud som är mycket högre än människor. Deras hörsel är ungefär tio gånger bättre än människans, vilket bland annat gör de till en bra som vakthund.

Hundar som husdjur

Hundar kan vara bra husdjur för barn. Det är viktigt att träna både hunden och barnet. Barnet måste lära sig att behandla en hund så att den inte "ger igen" och barnet råkar skada den, oavsiktligt eller av oförstånd. Det finns många experter som ger utbildningar som kan hjälpa dig att välja rätt hund för din familj samt hjälpa till att träna din hund och dina barn. Du kan läsa mer om att ta hand om en hund hos Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksorganisation.

Att välja en hund

Det finns många populära raser, men var och en är annorlunda. Om du bestämmer dig för att skaffa en sällskapshund måste du välja en hund som passar din livsstil. Några saker du bör tänka på är:

 • Välj ras beroende på hur aktiv du är. Vissa hundar gillar att umgås, medan andra behöver mycket träning.
 • Välj en hund som passar ditt familjeliv.
 • Vissa raser gillar att vara ute mer än andra. Välj en hund som kommer att bli nöjd med sitt nya hem och att vistas i den eventuella trädgård som du har.
 • Har du barn i familjen, så välj en hund som passar dem.

Vad kostar det?

Kostnader att ha en hund kan för vissa raser vara betydligt mer än för andra. Var noga med att kolla upp kostnaderna i förväg. Se till att du har råd med maten, vacciner, försäkring, veterinärbesök och andra utgifter. Tid till skötsel, promenader, emotionella och fysiska behov kommer även att ta tid. Var säker på att du vill göra det varje dag innan du skaffar en hund. Å andra sidan, att ha en sällskapshund har visat sig göra människor friskare. De lever längre och har färre hälsoproblem.

Farlig mat

Det finns en hel del mat som kan vara farliga för hundar. Bland annat är choklad farligt för hundar och de kan bli väldigt sjuka. Ibland kan de till och med dö eftersom chokladen innehåller ett ämne som heter teobromin, vilket verkar som ett gift för hundar då de, till skillnad från människan, saknar enzymer för att bryta ner denna substans. Ta kontakt med din veterinär för att diskutera andra eventuella farliga ämnen som hunden kan få i sig.

Burstorlek för transport

Jordbruksverket anger att en transportbehållare ska vara anpassad till djurets storlek. Längden på buren ska vara minst 10% längre än hundens längd räknat från hundens nosspets till dess sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Bredden ska vara minst hundens bröstbredd multiplicerat med 2,5. När det gäller höjden på buren ska den vara så pass hög så att hunden kan stå i normal ställning, dvs höjden på buren ska vara minst hundens höjd över hjässan.

Rastgård storlek

Hundar behöver regelbunden rastning, helst i form av en rastgård eller trädgård. Rastgårdens storlek beror på storleken på hundarna samt antal hundar. Du kan läsa mer om burstorlek för hundar samt rastgårdens storlek hos Jordbruksverket.


Är namnet till ett annat djur?

Tryck nedan för att läsa mer om andra djur.