Om fåglar

Det är ingen överraskning att många potentiella fågelägare vill ha fåglar som är vänlig samt väl lämpad till att vara ett sällskapsdjur. Dessa egenskaper är ännu viktigare för alla med liten eller ingen erfarenhet att ta hand om husdjursfåglar, eller burfåglar som de också kallas. Det är lättare att binda sig an till ett djur som är naturligt vänskaplig än en som är skrämmande och aggressiv.

Det är nästan en garanti att alla fågelägare kommer att bli biten någon gång. Däremot är det möjligt att minimera risken genom att välja en art som är känd för att ha ett vänligt och sällskapligt förhållningssätt. Fåglar har ett rykte om att vara några av de mest kärleksfulla och vänligaste följeslagarna. Nedan finner du information om några av de vanliga fågelarterna att ha i hemmet.

Fåglar

Undulater (liten papegoja)

En av de mest populära arterna i världen är undulater, även kända som parakiter eller papegojor. När de väl är tämjda och vårdas, blir undulater utomordentligt vänliga och kärleksfulla husdjur. Utöver att de är små och lätta att ta hand om, har undulaten även lätt att lära sig att utföra många roliga trick. Bäst av allt har undulater förmågen att lära sig att prata. De sprider glädje till människor i alla åldrar tack vare sina söta och komiska små röster.

Nymfkakaduan

Den vackra och fängslande nymfkakaduanen, som även kallad för som nymfparakit, är ett annat bra val för alla som letar efter en vänlig och tillgiven husdjursfågel. Dessa fåglar kommer från Australien och passar utmärkt som husdjur när de sköts rätt och matas av deras ägare från tidig ålder samt uppfostras i kärleksfulla miljöer. Denna art kan normalt inte lära sig prata, men är ofta mycket intelligenta. Många lär sig att efterlikna vanliga ljd som dörrklockor, telefoner eller mikrovågsugnar. De är ganska små och de behöver inte lika mycket utrymme som större papegojor, vilket gör att det blir lättare att ta hand om de än många andra fågelarter.

Kakadua

Om du föredrar stora fåglar, men ändå vill ha ett husdjur som kommer att vara vänlig och kärleksfull, kan en kakadua vara ditt bästa alternativ. Dessa vackra fåglar blir mycket tillgivna och binder sig mycket starkt till ägaren, då dee vill umgås och leka ofta. Det är viktigt att du ser till att ha gott om ledig tid att umgås med denna typen av fåglar. Kakduer kan bli deprimerade om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet. De kan börja att plocka av sig sina flädrar eller visa annat destruktivt beteende.

Papegoja

Papegojor har haft en stor kraftig ökning i popularitet som husdjur runt i i världen. De är söta, små och lätta att ta hand om. Dessa små fåglar är kända för att ha personligheter som är mycket större än deras små kroppar. De som tänker skaffa en papegoja som husdjur, måste ägna mycket tid för lek och att umgås med fåglarna, så att de förblir tama och trogna. För en rätt ägare kan papegojor vara extremt kärleksfulla husdjur.

Hyacintara

Hyacintara är den största papagojaarten på jorden, i vilt tillstånd lever de främst i Brasilien under cirka 25 år. I fångenskap kan de bli 90 år gamla. De blir upp till 1 meter långa med ett vingspann om 1,5 meter. Fågeln är känd för sina vänliga och sällskapliga personligheter och älskar ingenting mer än att spendera tid på att leka och kela med sina ägare. På grund av deras otroliga storlek kan det vara svårt för de flesta hushåll att tillhandahålla lämpliga hem för dessa fåglar. Men de som kan tillgodose deras behov blir belönad med en otroligt fin relation med sin fjäderrika vän.

Fågelbur och fågelnamn

Du kan läsa mer information om fågelburar och dess storlek här. Om du vill läsa mer om burfåglar kan du göra det hos Djurskyddet Sverige.

Vi har även allt från vanliga fågelnamn till mer fantasifulla och ovanliga namn. Tryck här för att hitta ett namn som passar just din fågel.