Ornina

Gå tillbaka

Vi anser att namnet Ornina är ett vanligt namn på ert nya sällskapsdjur.

Namnet kan anknytas till egenskapen hurtig.


Lämpligt kön för djurnamnet Ornina

0
20
40
60
80
100

0
20
40
60
80
100

Namn för haneDjurhalsband


Djurhalsband för Ornina


Är namnet till en hamster?

Om du funderar på att skaffa en hamster som husdjur för dig eller ditt barn är det viktigt att du vet hur de väljs, vilka saker du behöver samt hur du matar och tar hand om ditt nya sällskapsdjur. Hamstrar har vanligtvis ett litet behov av underhåll jämfört med andra större husdjur, men korrekt vård är viktigt för att djuret ska förbli glad och få en god hälsa.

Hamstrar

Popularitet och ras

Hamstrar är populära husdjur för både barn samt vuxna och de är ofta ett barns första husdjur. De är små gnagare som vanligtvis lever i cirka två år, även om vissa arter kan leva längre än så. Hamstern är uppdelad i 18 olika arter inom 7 släkten. Vissa arter trivs bäst ensamma, medan andra arter trivs bättre i grupp. Vissa raser är också inte lika sällskapliga som andra. De finns i en mängd olika färger och olika raser är kända för sina respektive särdrag. Guldhamstern och Dvärghamstern två populära raser i hemmet.

Välj en hälsosam hamster

Friska hamstrar har ljusa, öppna och torra ögon. Båda ögonen ska vara öppna och helst ska hamstern vara aktiv, äta eller springa runt i buren. Att välja en hamster som är lätt att tämja är en annan faktor att överväga. Unga hamstrar blir lättare att träna och tämja än äldre hamstrar som kanske har haft dåliga erfarenheter eller aldrig haft mänsklig kontakt. Hamstrar har tänder som kan göra vissa skador. För de som någon gång blivit biten av en hamster, vet att ett hamsterbett definitivt inte är roligt. Unga hamstrar är vanligtvis lättare att hålla och du kan börja lära din hamster att inte bita genom att se till att du inte puttar på den. Var varsam och locka den att klättra på din hand av sig själv. Detta kommer att ge förtroende över tid. Hamstrar är inte aggressiva husdjur, men om de blir rädda kan de bita.

Förstå hamsterns behov

Det finns inget "perfekt" sätt att ta hand om en hamster då varje hamster och varje situation är annorlunda. Det är upp till dig hur du tar hand om din hamster, men du måste vidta vissa åtgärder för att kunna tillgodose alla dess behov.

Bur

Hamstrar behöver mat, vatten, skydd och att leka. Det finns många hamsterburar på marknaden och vissa burar är definitivt bättre än andra. Flera burar kan se coola ut men är inte särskilt funktionella och är extremt svåra att rengöra. Olika raser ar olika behov av utrymme. Du bör välja en bur som har bra ventilation, är lätt att rengöra och har gott om plats för en hamster att springa och utforska. Inuti hamsterburen behövs ett mjukt och absorberande underlag, vattendispenser, träningshjul, leksaker, ett litet hamsterhus och en matplats. Tänk på att hamsterns instinkt är att tugga på saker som trä, kartong, plast och andra föremål som finns i dess närhet. Hamstrar måste vara aktiva så att de inte blir uttråkade och överviktiga. Ett hamsterhjul behövs så de kan springa runt för träning. De behöver även andra saker att klättra upp på samt att leksaker att tugga på för att hålla tänderna snygga och i trim.

Djuskyddslagen anger den minsta ytan som som en hamster måste ha på utrymmen som den hålls. Reglerna skiljer sig mellan en guldhamster och en dvärghamster. Notera att eventuella hyllplan inte räknas med i ytan.

För en guldhamster gäller:

 • Minsta tillåtna yta: 0,12 m²
 • Minsta yta per djur vid grupphållning: 0,06 m²
 • Minsta mått på längsta sidan 0,25 m
 • Minsta höjd 0,2 m
 • Bolåda längd: minst 15 cm
 • Bolåda bredd: minst 15 cm
 • Bolåda höjd: minst 10 cm

För en dvärghamster gäller:

 • Minsta tillåtna yta: 0,09 m²
 • Minsta yta per djur vid grupphållning: 0,045 m²
 • Minsta mått på längsta sidan 0,2 m
 • Minsta höjd 0,2 m
 • Bolåda längd: minst 14 cm
 • Bolåda bredd: minst 11 cm
 • Bolåda höjd: minst 10 cm

Mat

En hamster älskar att lagra (hamstra) mat i sina kindpåsar. Många tror att hamsterfrö är det som är bäst för dem, men de behöver faktiskt en mängd proteiner, frukter och grönsaker för att hålla sig friska och glada. Hamstrar väljer vad de vill äta från fröblandningar och får därför inte en balanserad diet. Om du däremot erbjuder pellets istället för en fröblandning och kompletterar den med en mängd andra säkra livsmedel, kommer du att ge din hamster allt du kan behöva för att trivas. Du kan läsa mer om skötsel av hamstrar hos Svenska Djurskyddsföreningen.


Är namnet till ett annat djur?

Tryck nedan för att läsa mer om andra djur.